Wybierz swój kraj lub region

South Africa

NL EN

Norwegia

Global

Zacznij pisać, aby uzyskać sugestie

Sugestie wyszukiwania

Sugestie są ładowane

Sugestie dotyczące produktów

Sugestie są ładowane

Pierwsze wyniki za pierwsze półrocze

lipca 12, 2018 - Ad hoc announcement pursuant to Art. 53 LR

Przyspieszony wzrost w drugim kwartale – sprzedaż i zysk netto na rekordowym poziomie.

Po raz kolejny Grupa Bossard może pochwalić się doskonałymi wynikami. W drugim kwartale odnotowała imponujący wzrost sprzedaży o 15,1% (do 225,9 mln CHF), co stanowi o ponad 4% więcej niż w pierwszym kwartale roku. Sprzedaż za pierwsze półrocze wzrosła o 13% do 466,3 mln CHF. Na wynik ten składają się wysokie wzrosty sprzedaży na wszystkich trzech rynkach Bossard: w Europie, Ameryce i Azji. Wyłączając dodatkowy dochód z zeszłego roku, jakim było 4,5 mln CHF netto ze sprzedaży nieruchomości, zysk netto w pierwszej połowie 2018 roku zwiększył się o imponujące 20,4% osiągając rekordowy poziomu 49,0 mln CHF. Aktualne doskonałe wyniki po raz kolejny potwierdzają słuszność zorientowanej na zysk strategii Grupy.

Biznes w Europie stanowił około 58% całkowitej sprzedaży Bossard w pierwszej połowie roku i znacząco przyczynił się do ponadprzeciętnych wyników Grupy. W Europie Bossard zwiększył sprzedaż o 16,7% do 260,5 mln CHF (+10,4% w lokalnej walucie). W drugim kwartale 2018 roku rynek europejski utrzymywał dużą dynamikę wzrostu, co zaowocowało zwiększeniem sprzedaży w tym okresie o 18,7% do 128,4 milionów CHF (+12,8% w lokalnej walucie). Wszystkie główne oddziały Bossard w Europie znacząco przyczyniły się do tych rezultatów.

W pierwszym półroczu również rynek Ameryki odnotował zauważalne zyski. Sprzedaż wzrosła o 4,5% do 119,5 mln CHF, co przełożyło się na jeszcze wyższe 7,7% w lokalnej walucie. Silny trend wzrostowy dla biznesu w Ameryce utrzymywał się w drugim kwartale: sprzedaż wzrosła o 7,0% do 61,4 mln CHF, co stanowi 9,0% w lokalnej walucie. Wynik ten udało się zrealizować na szerokiej bazie klientów.

W Azji Grupa wciąż osiąga zwrot z inwestycji poniesionych w ostatnich latach w celu rozszerzenia sieci dystrybucji. Sprzedaż w pierwszej połowie roku wzrosła o solidne 15,3% do 66,3 mln CHF (+11,8% w lokalnej walucie). Dane z drugiego kwartału również odzwierciedlają rosnące zapotrzebowanie w tym regionie świata. Świadczy o tym wzrost sprzedaży o 17,6% do 36,1 mln CHF (+14.0% w lokalnej walucie). Do tak korzystnych wyników w największym stopniu przyczyniły się Chiny, najważniejszy rynek Bossard Azja.

Szczegółowy raport finansowy za pierwsze półrocze 2018 roku Grupa Bossard opublikuje w drugiej połowie sierpnia.

Sprzedaż netto 2 kwartał

zmiana w %